Yeni Manşet - Güncel Haberler - Son Dakika Haber
HV
16 MAYIS Perşembe 01:39

Pekin, Washington'a ekonomik gelişme mesajı gönderdi

Pekin'in Washington'a gönderdiği son mesajda, ekonomik baskı ve kısıtlamaların Çin'in gelişimini durduramayacağı belirtildi.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 05-05-2023 16:14
Pekin, Washington'a ekonomik gelişme mesajı gönderdi

Pekin, Beyaz Saray liderliğini, özellikle çip üretimi olmak üzere diğer ekonomik alanlardaki engel ve kısıtlamaların Çin'in yenilikçi faaliyetlerini durdurmayacağı konusunda uyardı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD Yarı İletken Endüstrisi Derneği Başkanı John Newfer'in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla ilgili olarak da yorum yaptı. Amerikalı sanayicinin, Çin'in Amerikalı chip üreticileri için en büyük pazar olduğunu ve Washington'un güvenlik kaygılarına rağmen bu pazarı kaybetmek istemediklerini söylediğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bu konuda ABD'nin dünyadaki hegemonyasını sürdürmek için uluslararası güvenlik kavramını abarttığını, ihracatı kontrol etme yetkisini kötüye kullandığını ve Çin'e ihracatı kısıtladığını söyledi.

Mao Ning, Çin'in yarı iletkenler için en büyük pazar olduğunu ve ekonomik bağları kesmenin, tedarik zincirlerini bozmanın ve kısıtlayıcı önlemlerin hiçbir tarafın çıkarına olmadığını sözlerine ekledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington'ın sadece Çin'i değil, birçok gelişmekte olan ülkeyi de baskı altına aldığına dikkati çekerek, "ABD, gelişmekte olan ülkelerin doğal hakkı olan kalkınma ve teknolojik ilerlemeyi ellerinden alıp bu ülkeleri alt sıralarda tutmak istiyor."

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bilim ve teknoloji alanlarındaki haksız rekabetin yanı sıra dünya ticaret kurallarının istikrarsızlaşmasının nihayetinde küresel ekonomiyi etkileyeceğini ve ABD'nin kendisini olumsuz etkileyeceğini iddia etti. Pekin'in teknolojik fırsatları diğer ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ve haklarını yasalar çerçevesinde savunacağını da sözlerine ekledi.

HaberHaber

YORUMLAR