Yeni Manşet - Güncel Haberler - Son Dakika Haber
HV
15 MAYIS Çarşamba 08:22

Hindistan'da etnik çatışmalarda ölenlerin sayısı 54'e yükseldi.

Hindistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Manipur eyaletinde etnik gerekçelerle çıkan çatışmalarda ölü sayısı 54'e ulaştı.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 06-05-2023 12:02   Güncelleme : 06-05-2023 19:28
Hindistan'da etnik çatışmalarda ölenlerin sayısı 54'e yükseldi.

Çoğunluğu Hindu olan Meitei topluluğu ile Hıristiyan Nagalar ve Kukiler arasında on yıllardır süren düşmanlıklar 4 Mayıs'ta yeniden alevlendiğinden, çatışmaları önlemek ve güvenliği sağlamak için bölgede sokağa çıkma yasağı getirildi. Polis ve paramiliter güçler çatışmayı engelleyemeyince bölgeye ordu güçleri müdahale etti. İhlal edenleri olay yerinde vurmaları emredildi. Yerel yönetimin verdiği bilgiye göre, güvenlik güçleri düzeni bozan 5 kişiyi etkisiz hale getirdi.

Hristiyan aşiretlerin, bölgede üstün olan Meitei topluluğunun isteklerine karşı başlattığı protestolarla başlayan çatışmalarda yüzlerce bina ve araba yakıldı, dükkanlar, kafeler, oteller ile 30'a yakın kilise yıkıldı veya yakıldı. Şiddet nedeniyle yaklaşık 9 bin kişi evlerini terk ederek daha güvenli bölgelere taşınmak zorunda kaldı. Gerginliği önlemek için 20.000 kişi ordu tarafından kontrol edilen bir kampa yerleştirildi.

Eyalet nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan Meitei topluluğunun 20 yıldır aşiret statüsü aradığını belirtmek gerekir. Bu statü, çeşitli mali ve sosyal ayrıcalıkların yanı sıra devlet işlerine ve üniversitelere kabul için özel bir kota sağlar. Geçen ay eyalet yüksek mahkemesi, eyalet hükümetini Meitei topluluğunun kabile statüsü başvurusunu değerlendirmeye çağıran bir karar çıkardı. Eyaletin Tüm Kabile Öğrencileri Birliği'nin Churachandpur ilçesinde mahkemenin kararını protesto amacıyla başlattığı protesto çatışmayla sonuçlandı. Çatışma kısa sürede diğer ilçelerin yanı sıra eyalet başkenti Imphal'a da sıçradı. Bazı yerleşim bölgelerinde okullar, işyerleri ve dükkanlar halen kapalı.

HaberHaber

YORUMLAR